Seminář se sensei AVI ROKAH 7.DAN v Bystřici pod Hostýnem 2019

Seminář se sensei AVI ROKAH 7.DAN v Bystřici pod Hostýnem 2019
Duben 17, 2019 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Seminář se sensei AVI ROKAH 7.DAN v Bystřici pod Hostýnem 2019 novinky Mgr.Radek Kleibl

SEMINÁŘ SE SENSEI AVI ROKAH V BYSTŘICI POD HOSTÝNEM 2019

O víkendu 13. – 14. 4. 2019 Českou republiku opět navštívil sensei Avi Rokah, 7. dan. Sensei Rokah je již několik let opakovaným hostem České asociace tradičního karate /ČATK/. Avi Rokah je původem z Izraele, ale již několik let žije v Los Angeles, kde ho pravidelně také navštěvuje předseda našeho oddílu Radek Kleibl, 5. dan. Sensei Rokah se do Spojených států přistěhoval, aby mohl osobně trénovat u sensei Hidetaka Nishiayama, v jehož odkazu nadále pokračuje a předává jeho učení žákům po celém světě. Avi Rokah je jedním z modernějších učitelů tradičního karate. Sám se snaží staré japonské vědění propojovat s moderními poznatky sportovní vědy.

O víkendu se pod jeho vedením konal seminář tradičního karate. Seminář probíhal v Bystřici pod Hostýnem, pod organizací tamního klubu TJ Karate Bystřice pod Hostýnem. Za Ostravu se semináře zúčastnili náš předseda Radek Kleibl, 5. dan, trenérka Klára Kleiblová, 2. dan, a naši svěřenci Julie Sajdová, Nikola Chybíková a Jakub Skřinař. Sensei Avi Rokah se vždy věnuje základním principům karate, jako je používání co nejmenšího pohybu pro dosažení maximální síly a propojenosti HARA (japonský výraz pro centrum energie, které se nachází v oblasti podbřišku) a chodidel. Tentokrát si pro názornou demonstraci těchto principů vybral kata KANKU DAI a TEKKI SANDAN. Právě na těchto rozdílných kata lze podle sensei sledovat, že stejná síla se dá vytvořit „velkým“ pohybem (jako je tomu v případě kata KANKU DAI), tak i „malým“ pohybem (jako je tomu v případě kata TEKKI SANDAN).

Poté co sensei principy vysvětlí a provede aplikaci na kata, je na řadě jejich aplikace do sebeobrany a zápasu. Tady sensei Rokah využívá pro porovnání své poznatky z wrestlingu, kterému se také již několik let aktivně věnuje. Vysvětluje tak na něm, jak lze poznatky nabité z tréninku tradičního karate využít také v jiných bojových sportech a umění. Jeho vlastní zkušenost tak ukazuje, jak jsou všechna bojová umění a sporty propojené a založené na stejných principech způsobů využívání těla.

Sensei Avi Rokah je jedním z nejpříjemnější a nejinspirativnějších lidí, které v komunitě tradičního karate můžeme nalézt. Jeho semináře jsou vždy velmi poučné a přizpůsobené jak nižší, tak i vyšší úrovni STV /stupeň technické vyspělosti/. V České republice jej vždy rádi vítáme a mnoho českých karatistů za ním létá do Spojených států, kde se v jeho vlastním dojo mohou zdokonalovat v umění tradičního karate. Pokud někteří promeškali jeho seminář v Bystřici pod Hostýnem, bude nejbližší seminář se sensei v Krakowě, Polsko (více informací zde: https://www.karate.cz/udalost/budo-karate-camp-pro-instruktory-krakow-polsko/ a https://www.karate.cz/udalost/seminar-sensei-avi-rokah-krakow-polsko/).

O autorovi