Mezinárodní seminář v Ostravě – Justo Gómez, 6. dan

Mezinárodní seminář v Ostravě – Justo Gómez, 6. dan
Únor 2, 2019 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Mezinárodní seminář v Ostravě – Justo Gómez, 6. dan Uncategorized Tereza Kleiblová

Ostrava se letos stala hostitelem argentinského mistra tradičního karate Justo Gómeze, 6. dan. Sensei přijel do České republiky na pozvání České asociace tradičního karate. Z naší „Akademie“ se semináře zúčastnilo 9 členů.

Sensei Justo Gómez je sedminásobným mistrem světa v tradičním karate a byl žákem legendy karate sensei Hidetaka Nishiyami (+2008), v jehož odkazu se snaží nadále pokračovat. Jak sám sensei Gómez říká: „Sensei Nishiyama se vždy snažil skrze své žáky předávat umění tradičního karate dál, proto když pracoval s nějakým svým studentem, nevěnoval se pouze jemu, ale snažil se skrze něj učit i ostatní.“ V současnosti vyučuje tradiční karate ve svém dojo v Argentině a do Evropy přijel vyučovat po 12 letech. Proto měli zájem zúčastnit se semináře také karatisté nejen z České republiky, ale také z dalších evropských zemí. Do Ostravy tak přijali například karatisté z blízkého Polska nebo třeba z Německa.

Celkem se během této celovíkendové akce odcvičilo 8,5 hodin tréninku, kterých se zúčastnilo 113 nadšených cvičenců. Hlavním tématem celého semináře byla kata Sochin. Skrze ni se sensei snažil demonstrovat, jak důležité je, nejen v karate, ale i v životě, neustále udržet soustředění a kontrolovat své okolí a svého soupeře. Sensei Justo Gómez vyučoval mimo jiné také aplikace jednotlivých technik kata Sochin. Jak sám sensei tvrdí, existuje řada způsobů, jak jednotlivé techniky aplikovat do sebeobrany, a on se o tomto víkendu věnoval pouze zlomku těchto možností. Jediné, co však musíme mít na paměti, je reálnost a funkčnost při aplikování technik z kata. Každý den pak končil náročným fyzickým cvičením, kdy ke zvládnutí bylo potřeba nejen fyzické zdatnosti, ale především silný bojový duch.

Jsme moc rádi, že sensei Justo Gómez do České republiky dorazil. Víkend strávený se senseiem přinesl nejen řadu zajímavých filozofických myšlenek uplatnitelných v tréninku i v životě, ale také nová zajímavá cvičení, která můžeme využít při dalším zdokonalování v tomto jedinečném bojovém umění.

(zdroj: www.karate.cz)

O autorovi